Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Topic Voedsel.

8 februari 2023 • Leestijd 2-3 minuten

Voedsel

Hoe ziet de wereld van voedsel eruit in 2033?

Het belang van voedsel hoeft niet benadrukt te worden. Het is een noodzaak en tegelijkertijd ook een bron van genot en sociaal samenzijn.

Na de tweede wereldoorlog werd door veel landen gezegd ‘nooit meer honger.’ Het nastreven van dit idee heeft geleid tot een eenzijdige kijk op voedsel winnen en vergaande efficiëntie. Een groot gewin voor toen, maar als we dit perspectief niet veranderen een groot verlies voor de toekomst. Door een groeiende bevolking wereldwijd is steeds meer landbouwgrond nodig en vraagt de veestapel om steeds meer voedsel en water. En daar is nu juist steeds meer tekort aan.

Hoe veranderen we de voorkeur van consumenten? Welke nieuwe vormen van landbouw zijn denkbaar? Hoe ziet het landschap er over 10 jaar uit? Welke rol kan verpakking spelen in het verlengen van gebruik? Zijn nieuwe vormen van voedsel denkbaar?

Zowel vanuit systeemvernieuwing en technologie worden wereldwijd al veel experimenten opgezet en is ‘food’ een domein van veel startups.

Vertical farming verandert het idee van horizontaal verbouwen door juist in de hoogte te bouwen. Hierdoor kan enorm veel land hergebruikt worden door natuur. Wat betekent dit voor ons welzijn en dat van generaties na ons?

Toepassing van technologie en alternatieve vormen van verbouwen zullen de voedselketen drastisch en positief veranderen.

Aquaponics wordt wereldwijd gezien en ontwikkeld als een werkend perspectief voor de toekomst. Het is eigenlijk al eeuwen oud, de Azteken gebruikten al drijvende tuinen. Aquaponics is een wijze van verbouwen door een regenererend systeem waarbij de uitwerpselen van vissen in water als voedingsstof door planten gebruikt wordt. Stel dat we hier ons dieet op aan kunnen passen?

Kweekvlees zorgt voor vlees wat organisch groeit zonder dieren en er wordt enorm veel geïnvesteerd om vis te maken op basis van cellen. Experimenten zijn er om melk te winnen zonder een koe. Wat als dit op grote schaal kan worden toegepast?

Nieuwe vormen van verpakking gaan bijdragen aan de levensduur en ook beter hergebruikt kunnen worden. En zal diepvriesvoedsel meer en meer de norm worden, omdat het zorgt voor minder verspilling.

De wereld van voedsel zal de komende 10 jaar sterk veranderen. De druk is groot en er zijn tal van startups bezig het bestaande oude systeem uit te dagen. Boeren houden vast aan het verleden, maar voeren nu in feite al een achterhoedegevecht. Merken die we nu nog niet kennen, zullen de lijst aanvoeren in 10 jaar. Ga jij hier een rol in spelen?

 

Auteur: Rob Adams