Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

Topic Wonen.

10 januari 2023 • Leestijd 2-3 minuten

Wonen

Hoe bouwen en wonen we in de toekomst?

De grenzen van het bouwsysteem zijn behoorlijk opgerekt. Inmiddels zijn er ruim 400.000 Nederlanders die een woning zoeken. En zijn er 5,8 miljoen huizen die gerenoveerd moeten worden. Een enorme opgave.

75 jaar lang heeft de bouwindustrie geïnvesteerd in beton en steen. Sneller, efficiënter en goedkoper bouwen was het motto. Wat dit betekende voor het welzijn en de wereld waarin we leven stond minder hoog op de agenda.

We moeten anders gaan denken en handelen om een doorbraak te vinden en huidige problemen op te lossen. Wij geloven dat het kan. Wij zijn optimisten. 17 jaar onderzoek naar oplossingen geeft ons de munitie om met betaalbare, duurzame en gezonde oplossingen te komen. Samen kunnen we versnellen met oog voor de wereld waarop wij en generaties na ons leven.

Vernieuwing begint bij het stellen van vragen om het bestaande denken uit te dagen.

Welke CO2 neutrale of positieve materialen kunnen beton vervangen? Hoe kan er ook voor woongeluk ontworpen worden? Welke alternatieve vormen van bouw worden toegepast in andere landen? Hoe kunnen we versneld experimenteren en opschalen? Hoe kunnen we met houtbouw bestaande gebouwen verhogen om zo meer ruimte te krijgen? Hoe kan de ruimte in steden optimaal gebruikt worden met oog voor leefbaarheid? Allemaal vragen waar we antwoorden op moeten ontwikkelen.

Dat we anders naar het dominante systeem moeten kijken staat buiten kijf. Dat we met nieuwe materialen moeten bouwen, lijkt een no-brainer, maar is dat nog niet. En dat we de eindgebruiker betrekken bij het ontwerpproces is noodzaak, maar wordt nog steeds als lastig gezien.

De (bouw)wereld in omliggende landen is inmiddels volop bezig om de vernieuwing te omarmen. Biobased materialen zijn het gezonde alternatief op beton en steen. CO2 opslaan is de nieuwe norm. Hout is het meest bekende materiaal en wordt steeds vaker gebruikt. Maar ook hennep, vlas en stro zijn materialen waar de bouwwereld duurzamer en sneller mee gaat bouwen.

Gelukkig is de transformatie volop gaande. Nieuwe materialen ontwikkelingen zich razendsnel. Andere manieren van bouwen worden omarmd en vragen worden gesteld over de toekomst van wonen en leven. Houtbouw is steeds zichtbarder. Eindgebruikers zijn steeds enthousiaster en de startups hebben de toekomst van het nieuwe bouwen zelf ingang gezet. Dit geeft moed. Maar we zijn er nog niet.

De wereld is gelukkig in beweging om de dominante manier van denken te doorbreken. Wij zijn optimistisch. Wat kan wel, is dat ook de vraag die jij stelt?