2. Start vanuit je eigen nieuwsgierigheid
Waarvoor ben jij bereid risico’s te nemen? Ik ben van mening dat je uit zou moeten gaan van wat jij zelf belangrijk vindt (voor je organisatie) om echt goed te kunnen starten aan een nieuw project. Innoveren is een intensief proces waar je de juiste intrinsieke motivatie voor nodig hebt om stappen te maken en verder te komen. Nieuwsgierigheid naar het verleden, heden én de toekomst is de aanjager van innovatie. Daarnaast heb je lef nodig om af te wijken van de gebaande paden. Innoveren is een turbulent proces, dus zorg dat je er helemaal voor kunt gaan.
3. Word verliefd op het probleem van je klant
Dompel je onder in de belevingswereld van je klant, ontdek welke problemen hij ervaart en word verliefd! Verliefd op het probleem van je klant, niet op je eigen oplossing die je misschien stiekem al in gedachte had. Om echt te kunnen innoveren moet je volledig begrijpen voor wie je dat doet. Het is daarom van belang om alle aannames te testen. Waarop zijn je aannames gebaseerd? Klopt het eigenlijk wel wat je al die tijd gedacht hebt over je klant? Einstein geloofde dat de kwaliteit van de oplossing die je bedenkt in direct verband staat met het vermogen om het probleem te identificeren. Met deze gedachte was hij ervan overtuigd dat de sleutel tot productiviteit is om je tijd eerst ruimschoots te investeren in het definiëren van het probleem voor je een oplossing gaat bedenken. Vanuit dit geloof doen wij bij Six Fingers aan Painstorming, voorafgaand aan de brainstorming fase. We onderzoeken eerst welke pijnen zich echt op jouw markt en bij jouw klanten bevinden om zo het probleem in kaart te brengen.

4. Wees een ‘rebel with a cause’
Ga de strijd aan met het onmogelijke! ‘Ja maar’ staat niet in het woordenboek van een echte creatieveling, een innovator en een toekomstdenker. Innovatie en creativiteit gaat erom dat je een deur ziet waar anderen een muur zien. Een open denk- en zienswijze is dus van uiterst belang. Denk vanuit mogelijkheden en kansen, niet vanuit beperkingen en obstakels. De weg naar innovatie is altijd onvoorspelbaar, maar wie verdwaalt ontdekt nieuwe wegen!

5. Innoveren kun je niet alleen
Innoveren vraagt om leiderschap, maar je kunt het niet alleen! Verzamel mankracht om verborgen kansen te ontdekken. Vertel elkaar verhalen, deel ervaringen en kijk goed naar wat er speelt in de wereld, bijvoorbeeld door middel van trendonderzoek. Doe dit samen, met een multidisciplinair team en houd het niet binnen de muren van je eigen organisatie. Bouw een ecosysteem en werk samen met andere partijen om innovatie te bewerkstelligen. Ga op zoek naar mogelijkheden voor kruisbestuiving en betrek daarbij ook je klant.
6. Creëer ruimte voor creativiteit (letterlijk!)
Om te kunnen innoveren is een inspirerende omgeving misschien wel een van de belangrijkste succesfactoren. Het stimuleert innovatiegerichte denkwijzen. Zorg dat je medewerkers ervaren dat ideeën worden opgepakt, dat creativiteit wordt gewaardeerd en kruisbestuiving mogelijk is. Mijn overtuiging is dat het inrichten van een expeditie-lab de ideale manier is om je te kunnen verplaatsen in een andere wereld. Een ruimte waarin mensen kunnen brainstormen, inspiratie op kunnen doen en zich vrij voelen om vernieuwend te denken. Hanteer hierbij vooral geen clean desk policy, maar zorg dat je omringd word door al je inzichten en mogelijke toekomstperspectieven. Wees niet bang om de hele muur vol te plakken met verzamelde informatie en neem collega’s, klanten en bezoekers mee in wat er in het expeditie-lab te zien is.

7. Experimenteer en leer!
Durf jij fouten te maken? Mogen ideeën mislukken in jouw organisatie? Als je leren als uitgangspunt neemt is ieder experiment een succes. Kleine experimenten hebben de potentie om grote impact teweeg te brengen. Hou het daarom simpel en breng ideeën snel in de praktijk in plaats van er honderd keer over te vergaderen. Lukt het niet? Dan heb je niet gefaald, maar geleerd! Focus in eerste instantie op Return of Learning, in plaats van op Return on Investment. Dit is dé manier om vernieuwing een plek te geven binnen jouw organisatie. Reken af met de afrekencultuur en vier fouten. Ik zou zeggen, maak er een feestje van!
Een innovatiecultuur en -mindset creëren doe je niet in één dag, dus heb geduld en werk er stap voor stap naartoe. Creëer draagvlak, structuur en denk goed na over mogelijke toekomstperspectieven en hoe deze in een innovatiecultuur passen. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen een innovatie mindset kan trainen. Durf jij het aan?