Op tijdreis met Six Fingers

Vijftien jaar geleden werd innovatie- en ontwerpbureau Six Fingers opgericht. Sinds die tijd is er veel veranderd. Zowel wereldwijd als voor Six Fingers. Wij nemen je graag mee in een tijdreis. Hoe zag de wereld er uit in 2006? Wat is tekenend voor de tijdsgeest nu? En hoe zal de wereld er over nog eens vijftien jaar uit zien?

2006 Nu 2036

”Look back to learn how to look forward.’’

– Joe Girard

Wereldbevolking: 6,6 miljard

Verwoestijning

In 2006 is er extra aandacht voor het wereldwijde probleem van verwoestijning. De VN doopt het jaar om tot het jaar van de verwoestijning en organiseert tentoonstellingen, filmfestivals en conferenties.

Naast de opwarming van de aarde zijn de belangrijkste oorzaken van verwoestijning slechte irrigatie, intensieve landbouw, overbegrazing en ontbossing. In 2006 bestaat één derde van het landoppervlakte in Afrika, Azië en Noord- en Zuid- Amerika uit woestijngebied. Ruim een kwart miljard mensen wordt bedreigd door het opdrukkend zand en verdroging. Daardoor worden mensen gedwongen om als milieuvluchtelingen opzoek te gaan naar een betere toekomst.

Volgens de secretaris-generaal van de VN Kofi Annan is verwoestijning één van de meest alarmerende processen van de degradatie van het milieu. Land gaat verloren voor landbouw, waterbronnen drogen uit, een steeds groter oppervlak van de aarde warmt sterk op en het klimaat verandert dientengevolge.

Het warmste jaar tot dan toe

In Nederland is 2006 met een gemiddelde temperatuur van 11,2 °C het warmste jaar dat tot dan toe was gemeten. Ter vergelijking: inmiddels is 2020 samen met 2014 het warmste jaar, met een gemiddelde temperatuur van 11,7 °C. Niet eerder wordt sinds het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706 in De Bilt de 11 °C grens gehaald en overschreden; het oude record, 10,9 °C, staat op naam van 1990, 1999 en 2000.

Met 22,3 graden gemiddeld in juli en 17,9 in september is het een warme zomer. Maar ook in de herfst loopt het kwik hoog op, met gemiddeld 13,6 graden. Op verschillende dagen worden warmterecords gevestigd en oktober en november zijn in 2006 de op een na warmste maanden ooit gemeten. Ook mei en december scoren hoog op de meter. Bijzonder is ook dat Nederland dit jaar twee hittegolven kent. Dat is sinds 1948 niet meer voorgekomen.

Naast de extreme warmte zijn er nog enkele weersomstandigheden die voor Nederlandse begrippen vreemd zijn. Zo is de maand augustus nog eerder zo nat als dit jaar. Met gemiddeld over het land 184 millimeter neerslag, tegen normaal 62 millimeter, wordt het record uit 1969 gepasseerd.

Eind oktober zorgt een najaarsstorm met zware windstoten voor een recordhoge waterstand voor de kust van het Groningse Delfzijl. Het record komt op 4,83 meter boven NAP tegen een hoogte 4,50 meter boven NAP die in 1825 werd gemeten. Daarnaast is Koninginnedag dit jaar opvallend koud, sinds 1985 was het niet meer zo koud op de nationale feestdag.

2006 is het jaar waarin Twitter werd opgericht, wetenschappers tot de ontdekking komen dat het heelal maar liefst 15% groter is dan voorheen gedacht en YouTube wordt gekocht door Google voor een recordbedrag van 1,65 miljard dollar. 2006 is ook het jaar waarin Nederland als eerste land in de wereld een politieke partij in het nationale parlement krijg die opkomt voor het belang van dieren: De Partij voor de Dieren. Het jaar wordt uitgeroepen door de VN als het jaar van de verwoestijning.

Oprichting Six Fingers

In 2006 wordt Six Fingers opgericht door Rob Adams met het idee om bedrijven te laten leren van voor hen branchevreemde sectoren. Geen benchmarking, maar Branchmarking.

Ontstaan Twitter

In 2006 wordt Twitter opgericht met het idee om een digitale plek te creëren waarbij gebruikers ‘sms’jes’ kunnen sturen over wat ze doen. Anders dan andere sociale media, draait het bij Twitter niet alleen om je eigen vriendenkring, maar is het mogelijk om op iedereen te reageren. Zo kunnen fans makkelijker contact leggen met ‘celebrities’ en kunnen bedrijven per dag duizenden antwoorden geven aan hun klanten. In de conceptfase werd de naam ‘twttr’ gekozen geïnspireerd op het gekwetter van vogels die dwars door elkaar heen een stroom aan informatie uiten.

De groei van Twitter wordt mede veroorzaakt door de gebruikers zelf. Zij bedachten nieuwe manieren om het platform te gebruiken. Zo plaatsten mensen een @ voor hun gebruikersnaam, werden hashtags gebruikt om tweets te bundelen of een onderwerp aan te geven en begonnen mensen elkaars tweets te ‘retweeten’ met de woorden RT ervoor.

Twitter streeft andere sociale media voorbij bij het vinden van nieuws. Sterker nog, zo’n 10% van het nieuws in de krant, wordt via Twitter verzameld. Twitter groeit uiteindelijk uit tot een van de grootste en meest bekende sociale netwerken. Hoewel er meer dan 1,3 miljard Twitter accounts zijn, zijn er ‘slechts’ ongeveer 335 miljoen maandelijkse actief.

Voorspelling voor 2021

Rond 2006 begonnen computers en mobiele apparaten steeds populairder te worden. Apple verkocht de eerste iMac en stond op het punt om de allereerste IPhone te lanceren. Steeds meer taken werden overgenomen door de computer en de digitale wereld nam in rap tempo in omvang toe. De voorspelling in 2006 was dan ook:

“In 2021 is internet overgenomen door ”Het Net” waarop alle digitale apparaten zijn aangesloten.”

Deze voorspelling is deels uitgekomen. Bijna alle apparaten zijn inderdaad verbonden met het internet en deze online wereld is met allerlei verschillende devices altijd binnen handbereik. Maar binnen dit netwerk zijn ook ontelbaar veel aftakkingen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de explosie van streaming diensten. We hebben abonnementen voor telefoons, tv’s, internet, streaming, muziek, data enzovoorts. Waar de verwachting was dat technologie centraliseert, gebeurt het tegenovergestelde: Het is juist een verdienmodel om services los van elkaar aan te bieden.

Het is wel interessant om even stil te staan bij de mogelijke impact van deze voorspelling, want zouden we de hele onlinewereld van 1 aanbieder willen? Wat zou dat betekenen voor de prijzen van internet en dataopslag en wie gaat ‘Het Net’ dan beheren?

Pluto wordt ‘gedegradeerd’ tot dwergplaneet.

Het eerste onbemande tankstation langs een Nederlandse snelweg wordt geopend. De A7 ter hoogte van Joure heeft de primeur.

Het was het officiële Rembrandt jaar, waarin wordt gevierd dat Rembrandt van Rijn 400 jaar eerder in Leiden werd geboren.

De Wii van Nintendo wordt uitgebracht. Wist je dat klachten die ontstaan door de motioncontroller (lijkend op een tenniselleboog) wiiitis genoemd worden?

De WikiLeaks site wordt gelanceerd door de organisatie Sunshine Press en begint met publiceren van nieuwslekken en geclassificeerde media van anonieme bronnen.

‘’The best way to know the future is to create it.’’

– Abraham Lincoln

Wereldbevolking: 7,9 miljard

15 minuten stad

Het fenomeen van de 15 minuten stad bestaat al langer, maar krijgt door de coronacrisis en in het bijzonder de Franse ‘fietsburgemeester’ Anne Hidalogo, nieuw leven ingeblazen. Het idee achter de 15-minuten stad wordt geconcretiseerd door Carlos Moreno. De essentie: het stedelijk welzijn verbetert naarmate er binnen een straal van 15 minuten lopen of fietsen meer plekken zijn om te wonen, werken, sporten, ontspannen, winkelen en recreëren. Daarmee worden twee hoofddoelen nagestreefd: de kwaliteit van het leven in de stad gaat omhoog en de belasting op het milieu gaat omlaag. Het ritme van de stad wordt afgestemd op mensen, niet op auto’s. Doordat er weinig autoverkeer is, gaat de koolstofuitstoot drastisch naar beneden. Ook zijn mensen minder tijd en energie kwijt aan reizen, er is meer ruimte en tijd voor ontmoeten. Iedere vierkante meter aan beschikbare ruimte kan op verschillende manieren worden gebruikt en steden en wijken krijgen meerdere kernen.

Milieudefensie wint rechtszaak tegen Shell

Shell is op 26 mei 2021 veroordeeld voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatveranderingen. Shell moet in 2030 netto 45% minder CO2 uitstoten ten opzichte van 2019. Dit is de eerste keer dat een bedrijf zijn beleid moet aanpassen aan het klimaatakkoord van Parijs. Een historisch moment dus.

Met deze rechtszaak worden invloedrijke bedrijven gewezen op de noodzaak om zich aan de klimaatdoelstellingen te houden. Doen ze dat niet, dan kunnen ze op het niveau van mensenrechten onder andere op grond van het recht op leven en het recht op een ongestoord gezinsleven worden veroordeeld.

De advocaat van de milieudefensie Roger Cox: “Deze uitspraak gaat de wereld veranderen. Wereldwijd staan mensen in de startblokken om oliemaatschappijen in hun eigen land aan te klagen naar ons voorbeeld. En dat niet alleen. Oliemaatschappijen zullen veel terughoudender worden met investeringen in fossiele, vervuilende brandstoffen. Het klimaat heeft vandaag gewonnen.”

2021 is een roerig jaar. Een jaar waarin de wereld nog steeds leert omgaan met de coronacrisis en kabinet Rutte III ontslag aanbiedt wegens de toeslagenaffaire. Het is ook het jaar dat het Capitool bestormd wordt door Trump-aanhangers nadat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint. In Nederland is de 39-jarige verpleegster Sanna Elkadiri op 6 januari 2021 de eerst die wordt ingeënt met het coronavaccin, waarna velen prikken volgen.

Six Fingers 15 jaar

Dit jaar viert Six Fingers haar 15-jarig bestaan. Een mijlpaal waar we trots op zijn. Inmiddels zijn meer dan 500 opdrachten afgerond, vier boeken verschenen en werken we voor een geweldig scala aan bedrijven en organisaties aan betekenisvolle projecten.

Stad van de toekomst: The Line

In Saoedi-Arabië wordt The Line ontwikkeld. Een stad met een miljoen inwoners, een lengte van maar liefst 170 kilometer, geen auto’s en geen koolstofemissie. De stad wordt in knooppunten verdeeld, 95% van de bestaande natuur wordt behouden en er wordt gebruik gemaakt van volledig hernieuwbare energie. De stad bestaat uit drie lagen: één aan de oppervlakte voor voetgangers en twee ondergrondse lagen voor infrastructuur en transport. Alle dagelijkse diensten zouden binnen vijf minuten te belopen moeten zijn en een snel spoorsystem zorgt ervoor dat de andere kant van de stad in maximaal 20 minuten te bereiken is. Kunstmatige intelligentie en voorspellende datamodellen moeten het dagelijks leven verbeteren in voor inwoners. The Line maakt deel uit van het Saudi Vision 2030- project, dat naar verwachting 380.000 banen zal creëren en $48 miljard zal bijdragen aan het BBP van het land.

Lockdown en jongeren

Naast de fysieke gezondheid, heeft corona ook een grote impact op de mentale gezondheid. Dit komt mede door veranderingen in het dagelijks leven, het moeten aanpassen van onze gewoontes en gebruiken en de onzekerheid over de toekomst. Volgens het Trimbos is er sinds corona een afnamen in mentale gezondheid bij 1 op de 4 Nederlanders. Vanuit psychologen wordt er dan ook gepleit voor een mentale teststraat, waar mensen op laagdrempelige wijze hulp kunnen krijgen en mentale klachten kunnen toetsen.

De mentale gezondheid van jongeren lijkt het hardst getroffen door de maatregelen. Vooral eenzaamheid en somberheid is toegenomen. Met online educatie, de beperkte mogelijkheden om vrienden te zien en geen werk, sportclubs of events is het leven opeens een stuk leger. Voor jongeren is het cruciaal om contact te hebben met leeftijdsgenoten dit helpt in de ontwikkeling van identiteit. Deze groep heeft normaal dan ook twee keer meer contact met leeftijdsgenoten dan andere generaties.

Joe Biden heeft president Donald Trump vervangen in het witte huis, met aan zijn zijde Kamala Harris, die naast de eerste vrouwelijke vicepresident ook de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond is.

De Lockdown Brigade wordt geïnitieerd door de Dutch Design Foundation en Six Fingers. Doel? Jongeren uit de sleur halen en kijken wat binnen de regels nog wél kan.

Mondmaskers zijn een van de meest verkochte producten ter wereld en zijn tegelijkertijd een nieuwe vorm van vervuiling voor het milieu.

Het conflict tussen Israël en Palestina bereikt een hoogtepunt en krijgt veel social media-aandacht.

De eerste ‘testivals’ en testevenementen van o.a. Fieldlabs worden georganiseerd.

De eerste Coronavaccins worden toegediend.

Nederland komt weer in lockdown en krijgt te maken met een avondklok. In januari ontstaan op verschillende plekken in Nederland rellen vanwege het aankondigen van de avondklok.

”The future starts with not knowing”

–  Six Fingers

In 2036…

… is de veestapel drastisch verminderd

We zien nu al dat steeds meer mensen bewust minder dierlijke producten willen consumeren. Niet alleen voor het dierenwelzijn, maar ook voor het milieu. In 2036 zal de veestapel dan ook drastisch verminderd zijn. De echte carnivoren onder ons kunnen in de toekomst nog steeds aan hun behoeften voldoen door kweekvlees te eten. Zelfs koemelk zal geproduceerd worden, zonder dat er een dier aan te pas komt. De kopieën van dierlijke producten uit de fabriek zijn een stuk efficiënter. Daarmee worden grondstoffen bespaard en de uitstoot van broeikasgassen verminderd. Nederland zal een grote speler in de vlees- en melkmarkt blijven, maar met exportproducten waarbij geen dier aan te pas komt.

… hebben we AI als rechter

Kunstmatige intelligentie heeft een steeds grotere rol in het dagelijks leven. Naar verwachting zal in 2036 ook een groot deel van de rechtszaken worden beoordeeld door een AI-rechter. Denk hierbij niet aan een robot met een zwarte jas en hamer, maar aan software die razendsnel alle beschikbare informatie kan analyseren en beoordelen. Rechters en advocaten gaan naar verwachting een meer begeleidende rol spelen tijdens het rechtsproces en zorgen dat de terechtgestelden en slachtoffers goed worden geïnformeerd en bijgestaan.

… is het basisinkomen in steeds meer landen de norm

Na proeven met het basisinkomen, die in een extra vaart kregen door de coronacrisis, zijn de resultaten veelbelovend. Wij verwachten dat diverse landen wereldwijd in 2036 een systeem implementeren dat linkt aan idee van basisinkomen: een gegarandeerd en onvoorwaardelijk inkomen dat elke inwoner van de overheid krijgt. Het basisinkomen verbetert de mentale gezondheid en vergroot het gevoel van autonomie. Zo is er in 2036 gegarandeerd inkomen voor de allerarmsten die leven in de meest welvarende landen. Financiering komt vanuit extra belasting die wordt geheven bij bedrijven die sterk techleidend zijn en grote winsten kunnen boeken zonder veel mensen aan het werk te hebben.

… worden mentale workouts net zo normaal als fysieke training

De mentale gezondheid is lange tijd heel onzichtbaar geweest in onze maatschappij. Waar het heel normaal is om naar de dokter te stappen voor een fysieke kwaal, blijkt de drempel wat hoger bij mentale klachten. Gelukkig zien we steeds meer openheid ontstaan rondom mentale gezondheid. Meer mensen gaan op onderzoek uit wat dit voor hen betekent en hoe ze dat kunnen bereiken via meditatie, gesprekken bij de psycholoog of door een abonnement op de eerste mentale sportschool. In de toekomst verwachten wij dat steeds meer mensen preventief aan de slag gaan met hun mentale gezondheid en bewust gaan trainen. Net zoals naar de sportschool gaan, wordt een abonnementsvorm voor ‘mentale gymnastiek’ steeds gebruikelijker.

… bestaat de televisie niet meer

Natuurlijk zien we al voor lange tijd het gebruik van streamingsdiensten groeien. Mensen verwachten steeds meer flexibiliteit en snelheid. In 2036 is de televisie zoals we die nu kennen volledig verdwenen. Alle programma’s zullen via online platforms worden aangeboden, zonder reclameblokken of vaste uitzendtijden. Daarnaast zal er meer content in Virtual Reality en Augmented Reality worden aangeboden. Voor belangrijke nieuwsberichten en events of sportwedstrijden zullen er nog steeds ‘live uitzendingen zijn’ maar dan in de vorm van livestreams en voelt het alsof je in het stadion zit. Met het geschreeuw van de toeschouwers naast je erbij.

… printen we voedsel die naadloos aansluit op onze dieetwensen.

Er zijn al verscheidene testen gedaan met het 3D-printen van eten. Zo worden er in ziekenhuizen al maaltijden geprint voor patiënten met dysfagie, een aandoening waardoor slikken wordt bemoeilijkt. In de toekomst verwachten we dat de 3d printer een steeds grotere rol gaat spelen in de keuken. Met de 3dprint-technieken kan voedsel worden geprint met de juiste voedingsstoffen in onze favoriete textuur, smaak en kleur. Zo voldoet het eten precies aan je persoonlijke behoefte met bijvoorbeeld de benodigde hoeveelheid vet, eiwitten en mineralen. Wij verwachten dat de voedsel 3dprinter niet direct in elk huishouden terechtkomt zoals nu de magnetron, maar wel dat mensen niet meer gek zullen op kijken als ze bij horecagelegenheden een 3d geprinte maaltijd krijgen voorgeschoteld

Hoe zal de wereld er over vijftien jaar uitzien? Welke maatschappelijke ontwikkelingen, nieuwe technologieën en onverwachte gebeurtenissen gaan de toekomst vormen? Ons team doet elf voorspellingen, gebaseerd op ons doorlopende trendonderzoek.

Verwachte wereldbevolking: 8,9 miljard (schatting UN)

… worden gebieden onleefbaar

De impact die de opwarming van de aarde heeft, met het ene na het andere temperatuurrecord en de toename van natuurrampen wereldwijd, is groot. De intensiviteit en frequentie van dit soort extreme weersomstandigheden zal toenemen en sommige gebieden zo regelmatig treffen dat ze onbewoonbaar worden. Hierdoor krijgen we meer te maken met bijvoorbeeld voedsel- en watertekorten, verwoestijning, bosbranden en overstromingen. Dit brengt grote stromen klimaatvluchtelingen op de been die proberen om ergens anders een betere toekomst op te bouwen. In 2036 zullen asielzoekers die vluchten ten gevolge van klimaatredenen dan ook officieel erkend zijn.

… kiezen steeds meer mensen voor een health chip

We zien in de gezondheidssector dat er steeds meer mogelijkheden komen om zelfstandig je gezondheid te checken. Je smartphone speelt hierbij een grote rol met bijvoorbeeld het monitoren van de hoeveelheid beweging, schermgebruik en slaap. In 2036 zullen de technologische ontwikkelingen het mogelijk maken om nog veel meer gezondheidsdata op te halen door middel van een onderhuidse chip. Dit is niet alleen voor patiënten om specifieke klachten in de gaten te houden, maar juist voor iedereen die graag preventief op de gezondheid let. Denk hierbij aan informatie over voedingstoffen, hoeveelheid beweging en bloeddruk.

… zijn er meer eenpersoonshuishoudens dan ooit

De hoeveelheid eenpersoonshuishoudens is al lange tijd in opmars en wij verwachten dat het nog verder zal toenemen richting 2036. Jongeren willen meer beleven voordat ze settelen: een verre reis, studeren in het buitenland en een carrière maken. Daarnaast wordt de status single niet meer zoals van oudsher beschouwd als altijd zoekende maar spreken steeds meer mensen uit happy single te zijn. Single zijn zal daarnaast ook erkend worden als een burgerlijke staat. Daarnaast zet de vergrijzing nog steeds gestaag door en blijven senioren langer zelfstandig wonen, ook wanneer ze alleenstaand zijn. Ook dit draagt bij aan het aantal eenpersoonshuishoudens. Wij verwachten dat steeds meer bedrijven hier op inspelen door éénpersoonshuishoudens echt als doelgroep te zien, zoals woonvormen, maaltijden, spellen etc. Tegelijkertijd zien we ook de vraag naar gezelschap groeien, waarvoor woonvormen worden gecreëerd waarbij alleenstaanden toch gezamenlijk wonen maar wel privacy en autonomie behouden.

… vraagt een baan om leven lang leren

Het idee dat je afstudeert met bepaalde skills en daarmee je leven lang kan werken is niet meer van deze tijd. De vragen vanuit de markt verschuiven constant door de steeds verder gaande robotisering en digitalisering. In 2036 is stoppen met leren na je afstuderen dan ook geen optie meer. Om aantrekkelijk te blijven op de banenmarkt is het constant uitbreiden van je kennis en competenties of het omscholen naar een nieuw beroep verstandig. Er zullen dan ook steeds meer werkgevers zijn die dit aanbieden en stimuleren, ook in hun aannamebeleid. Veel mensen gaan ook zelf aan de slag met een nieuwe opleiding, modules of online lessen. Steeds meer mensen zullen een radicale carrière switch kunnen maken gedurende hun leven.

… is tabak verboden

De tabaksverkooppunten zijn momenteel al drastisch aan het verminderen, daarnaast zorgen bewustwordingsadvertenties ook dat er steeds minder mensen roken. In 2036 verwachten wij dat er een totaalverbod geldt op tabak. De overheid ziet tegen die tijd in dat het gezondheidsvoordeel zo groot is, dat er geen marktbelang tegen op weegt. Hiermee groeit de eerste rookvrijegeneratie op die geen behoefte of waarde meer hecht aan sigaretten. Tabak zal in dezelfde vorm als drugs nog steeds in het illegale circuit een rol spelen, maar met een verbod en hoge boetes op roken in alle openbare ruimtes neemt het aantal rokers enorm af.