2. Altijd direct in gesprek
Welke methode je ook gebruikt, het is belangrijk dat je direct in gesprek bent met inwoners en kunt doorvragen op de eerste reactie van mensen. Hierdoor kun je veel beter de nuances ontdekken en heel belangrijk: de behoeftes linken aan een fysieke plek in de wijk. Ook tijdens de volgende stappen in het proces moet je in gesprek blijven met inwoners. Zo weten zij ten alle tijden wat ze van jou kunnen verwachten, maar ook andersom: wat willen wij graag dat de inwoners doen of ons vertellen? Zo ontstaan er geen misverstanden en kun je draagvlak creëren voor het project.
3. Wat inwoners weten, voelen en dromen
We passen zogenaamde ‘generatieve technieken’ toe. Deze technieken laten inwoners een fysiek object creëren waar ze vervolgens over kunnen vertellen. Je kunt hierdoor veel meer informatie verzamelen over de waarden en normen van mensen, hoe ze zich gedragen in het dagelijks leven en waar ze van dromen. Deze input van inwoners is veel waardevoller dan de informatie die je verzamelt als je bijvoorbeeld een kort interview houdt of een online enquête doet, want dan mis je context en kun je niet doorvragen als je iets niet begrijpt. Er bestaat een risico dat je zelf te veel voor inwoners gaat invullen. Je kunt inwoners op veel verschillende manieren iets laten creëren. Dit kan bijvoorbeeld met een wegwerpcamera die ze een week lang bij zich hebben, of door ze een collage van hun droomwijk te laten maken. Welke manier het meest geschikt is, hangt af van de stad of de wijk en de mensen die er wonen.
4. Samenwerking tussen ontwerpers en inwoners
Zodra je inwoners wil laten nadenken over oplossingen is het belangrijk om een mix te maken van professionals (ontwerpers) en inwoners. Ze voegen allebei iets unieks toe waardoor ze elkaar kunnen versterken en de beste, meest creatieve ideeën kunnen bedenken. Ontwerpers vinden het fijn om direct met inwoners te schakelen, omdat ze dan beter begrijpen voor wie ze ontwerpen en hoe ze reageren op verschillende ideeën. Voor inwoners is het soms moeilijk om na te denken over vernieuwende ideeën, die in dit soort projecten vaak best technisch kunnen zijn. Door inwoners samen met professionals na te laten denken over de oplossingen kunnen ze er achter komen wat wel en niet mogelijk is. De kaders van het project zijn meteen een stuk duidelijker en inwoners weten wat ze kunnen verwachten.
5. Maak het tastbaar
Juist omdat nadenken over de toekomst soms zo abstract kan zijn, is het belangrijk om ideeën tastbaar te maken. Een goede manier om dit te doen is door middel van visualisaties. Visualisaties zorgen ervoor dat inwoners, ontwerpers, ontwikkelaars, en wij bij Six Fingers allemaal begrijpen waar we het nu echt over hebben. Hierdoor gaan we met elkaar in discussie over de aspecten die er echt toe doen in plaats van dat we veel tijd verspillen met het uitleggen van een concept.
6. Quick and dirty
Prototyping en experimenten zijn ontzettend belangrijk om verschillende concepten verder te ontdekken, maar ook om één concept verder te valideren als het eenmaal is gekozen. Echter, er hoeft echt niet al een volledig werkend prototype in de wijk te staan om erachter te komen wat inwoners ervan vinden. Prototyping kun je op veel verschillende manieren doen en hoeft niet altijd veel geld en tijd te kosten; het kan ook ‘quick and dirty’. Je kunt zelfs op papier een prototype maken.
Van smart naar happy cities!
We roepen je op om actief te kijken naar hoe inwoners betrokken kunnen worden in jouw eigen project, wijk, of stad. Op deze manier kunnen we samen toewerken naar steden die de mens in plaats van technologie centraal stellen! Bekijk ook onze whitepaper over Happy Citizen Design en leer hoe de zes domeinen in een stad kunnen bijdragen aan het geluk van mensen.
Deze blog is geschreven door Marieke Kil op basis van haar afstudeeronderzoek dat ze bij Six Fingers heeft uitgevoerd omtrent Happy Citizen Design.