Leren van voorlopers in andere sectoren

Wij geloven dat ieder probleem al eens is opgelost. En dat de oplossing in de ene sector van grote waarde is in een andere sector. Wij zijn de grondlegger van Branchmarking: de methode om gericht sectorvreemd te denken en werken. Door te leren van voorlopers in andere industrieën, breng je cruciale inzichten naar je eigen organisatie. En krijg je grip op vernieuwing.

Veel organisaties en overheden kijken continue in hun eigen sector. Dat is het traditionele benchmarking. Maar zij kennen dezelfde problemen en belemmeringen. Niet voor niets zei Einstein al dat we een probleem niet kunnen oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.

Leren van andere sectoren levert anders denken. Branchmarking is een eigen ontwikkelde methode die al 15 jaar haar kracht bewijst. Want waarom steeds het wiel opnieuw uitvinden? De hele wereld is een grote boekenkast vol ideeën die wachten om opnieuw en elders gebruikt te worden. In de afgelopen 15 jaar hebben wij onze eigen methode zeer goed doorontwikkeld, waardoor we altijd cruciale nieuwe inzichten opdoen en delen om te bouwen aan de toekomst. En zeker zijn van oplossingen buiten bestaande paradigma’s.

Somebody, somewhere, solved your problem for different reasons in different circumstances

Wij brengen al 15 jaar inzichten uit andere sectoren in kaart. Door gestructureerd te leren van inzichten uit andere sectoren breek je het brein van je eigen organisatie open. En ga je oplossingen zien die tot dan verborgen waren.

Identificeren van cruciale inzichten

Het grondleggerschap van Six Fingers is niet alleen gebaseerd op onze 15 jaar ervaring en uitgebreide database, maar ook op een aantal boeken die Rob heeft geschreven die de kwaliteit van de methode onderstrepen. In Ga Vreemd! wordt de methode uitgebreid omschreven inclusief veel cases. Branchmarking geeft veel voorbeelden. In Rob Adams’ laatste boek Versus wordt de methode ook omschreven als onderdeel van een innovatieproces wat leidt tot vernieuwing.

Wij putten uit drie bronnen die branchevreemd denken garanderen.

Branchevreemde cases

Direct inzicht in hoe andere bedrijven handelen met de problematiek waar je in vastzit of de kansen die je ziet. Dat biedt onze database. Al sinds onze oprichting in 2006 analyseren en gebruiken wij cases van bedrijven over de hele wereld om branchevreemd denken te versterken. Branchevreemd denken doorbreekt aantoonbaar het denken binnen organisaties en geeft concrete inzichten hoe andere bedrijven paradigma’s hebben doorbroken. Inmiddels hebben wij ruim 700 cases waar wij uit kunnen putten met inzichten van over de hele wereld.

Denkers

Als je vastzit in het denken, helpt het je team tijdelijk uit te breiden met extra denkvermogen. Onze denkers beschikken over een intelligente van bovengemiddeld niveau en blinken uit in het leggen van verbanden tussen verschillende denkwerelden. Ze hebben een eigenzinnige manier van denken, zijn vertrouwd met bestaande regels maar deze zijn voor hen niet heilig. Ze bedenken graag hun eigen regels waardoor ze ruimte scheppen voor nieuwe ideeën. De denkers in ons netwerk zijn gedreven geesten met een heel ander licht op bestaande problemen en doelstellingen kunnen schijnen.

Ervaring

Onze ervaring sinds 2006 in branchevreemd denken is een belangrijke bron voor onze projecten met klanten. Wij denken allen branchevreemd en doordat we werken in zeer uiteenlopende sectoren zien we welke bestaande oplossing wellicht wel een heel goed zou kunnen passen bij een specifiek project.

Bekijk Rob Adams' boeken over Branchmarking

Six Fingers Versus voorkant
Six Fingers Versus achterkant

Versus

Verbeteren versus vernieuwen, van return on investment naar return on learning. ...

Bekijk boek
Six Fingers Ga vreemd! voorkant
Six Fingers Ga vreemd! achterkant

Ga vreemd!

Onderscheid je door branchevreemd te innoveren. ...

Bekijk boek
Six Fingers Branchmarking voorkant
Six Fingers Branchmarking achterkant

Branchmarking

Dit boek wil je inspireren. 'Branchmarking' gaat over je onderscheiden, over anders naar je wereld kijken én over hoe te leren van gerelateerde werelden. ...

Bekijk boek