De toekomst van mobiliteit en leefbaarheid

Dutch Design Foundation

In de World Design Embassy of Mobility werken we samen met partners aan de toekomst van mobiliteit. Zo doen we uitgebreid onderzoek naar de gevolgen van Covid-19 op mobiliteit. Hoe adaptief en wendbaar zijn onze mobiliteitssystemen eigenlijk, en hoe beïnvloeden ze onze kwaliteit van leven? De komende tijd gaan we experimenten opzetten waarin we in de Brainport regio gaan onderzoeken hoe we mobiliteit kunnen laten bijdragen aan de kwaliteit van leven. We gaan terug naar de tekentafel om duurzame mobiliteitsvormen en leefbaarheid in de stad – en daarbuiten – te ontwerpen.

 

Mobiliteit in crisistijd

We zijn door de huidige pandemie hard geconfronteerd met een nieuwe wereld waarin afstand tussen mensen centraal staat. Individuele vormen van vervoer krijgen de voorkeur en er wordt meer dan ooit gefietst. Ook zagen we dat het stilleggen van mobiliteit een grote positieve impact kan hebben op het milieu en de leefbaarheid van steden. Wereldwijd klaarde de lucht op en zagen stadsinwoners uitzichten die ze al jaren, of misschien zelfs nog nooit, hadden gezien. Kanalen werden helderder en allerlei flora en fauna floreerde in de steden als nooit te voren. Dat zet aan het denken. De pandemie geeft ons de mogelijkheid om het compleet anders te doen. Six Fingers deed onderzoek naar de beste initiatieven wereldwijd die inzicht bieden hoe experimenten op te zetten in de Brainport regio.

De resultaten

Een manifest voor mobiliteit en leefbaarheid

Een toekomstvisie voor de ambassade

Internationaal onderzoek

De mogelijkheden die uit het internationale onderzoek voortkomen

Wereldwijd werd geïnnoveerd. De pandemie zorgt voor creativiteit en dat levert bijzondere projecten en experimenten op waarin meer ruimte voor de mens is. We ontdekten drie belangrijke thema’s:

Hoe kan een stad of land zich aanpassen aan veranderende mobiliteitswensen?
Een fenomeen dat door de pandemie nieuw leven ingeblazen krijgt, is de 15-minuten stad. Een concept dat al langer bestaat, maar nu door onder andere de Parijse burgemeester Anne Hidalgo stevig op de kaart wordt gezet. Het uitgangspunt dat alle belangrijke voorzieningen om te wonen, werken, leren en recreëren op maximaal vijftien minuten fietsen of wandelen zijn te bereiken. Daarvoor trekt de Franse hoofdstad miljoenen uit. Het doel van het Parijse fietsplan is om in 2024 alle straten fietsvriendelijker te maken en 72 procent van de parkeerplaatsen te verwijderen.

Hoe kan het mobiliteitssysteem zich aanpassen aan een veranderende wens?
De viruscrisis laat zien dat het aanpassingsvermogen van (inter)nationale mobiliteitssystemen te wensen over laten. De behoeften en verwachtingen van mensen rondom mobiliteit is aan het veranderen. Daar wordt op in gespeeld met bijvoorbeeld coronaproof bussen van Arrival en nieuwe ontwerpen voor een veiligere en hygiënischere inrichting van vliegtuigen. Start-up goinGDutch stelt een nieuw systeem voor waarin we mobiliteit bekijken vanuit de fietser in plaats van de automobilist. Dat doet het met een e-bike en een fietsassistent die communiceert met stoplichten en advies voor bijvoorbeeld de meest groene of juist de snelste route geeft.

Hoe veranderen de parameters de nieuwe wereld van mobiliteit?
De snelste of goedkoopste route was voorheen in het openbaar vervoer vaak het uitgangspunt. Dat is door corona in een ander perspectief komen te staan. Anderhalve meter afstand is de norm, en een nieuwe parameter bij het samenstellen van een rit. Het platform CORE MaaS (Covid Resilient Mobility as a Service) van IoMob werkt onder andere met een sociale afstandsfilter, een veiligheidsfilter en een crowdsourcing-tool voor de bezettingsgraad. Via een app kunnen reizigers deze nieuwe parameters bekijken en op basis daarvan een reis uitstippelen.

Van prikkelende inzichten naar lonkend perspectief

Voor de Embassy of Mobility, onderdeel van het World Design Embassies programma van Dutch Design Foundation, werken we al sinds 2019 samen met Six Fingers in de rol van creative council. Six Fingers weet daarin steeds weer prikkelende nieuwe inzichten naar voren te brengen en een lonkend perspectief te schetsen van mobiliteit in de stad van de toekomst. De samenwerking voelt als echt teamwork. We delen de gezamenlijke ambitie om het thema van mobiliteit in samenhang met leefbaarheid verder te brengen.

Marianne Aarnoudse, Programme manager World Design Embassies bij Dutch Design Foundation
Meer over deze quote

De komende tijd ontdekken we samen met de Embassy of Mobility verder hoe de toekomst van mobiliteit en leefbaarheid er uit gaat zien. We zetten samen met onze partners experimenten op om dat toekomstbeeld werkelijkheid te laten worden. Wil je meer weten over dit doorlopende project? Neem dan contact met ons op.

Lees meer over hoe wij de toekomst ontwerpen