50 mensen beleven in slechts een halve dag de pijnpunten in de nachtzorg, Siza

Painstorming in de nachtzorg

Hoe breng je vernieuwing in de nachtzorg?

Six Fingers heeft de afgelopen jaren met veel partners uit de zorgwereld mogen samenwerken. Verschillende organisaties merken namelijk dat die sector aan vernieuwing toe is. Wij ook. Steeds meer mensen hebben zorg nodig. Tegelijkertijd nemen de zorgsubsidies en -budgetten geleidelijk af. Dat is een lastige situatie, maar ook een uitdaging om op een vernieuwende manier naar de zorgsector te kijken. Daarom hebben wij tijdens de Dare to Care Day verschillende zorgpartijen samengebracht. Met hen werkten we aan pijnpunten in de nachtzorg. Met welke problemen krijgen nachtverplegers en patiënten te maken? En hoe kunnen we die op een vernieuwende manier aanpakken?

 

De resultaten

Nieuwe inzichten

Nachtzorg op de kaart

Verandering in organisatie

Mijn mindset is 360 graden veranderd kan ik wel zeggen

Ik heb ontzettend veel geleerd. Hoe kruip ik in de huid van de medewerker en/of gebruiker? Door het naspelen van de zorg tijdens de nacht kreeg ik zoveel inzichten. De samenwerking met Six Fingers was zoals vanouds. We ondersteunen elkaar om er een succes van te maken. Mijn mindset is 360 graden veranderd kan ik wel zeggen. Ik kijk, observeer en analyseer vanuit een ander perspectief en dat is vanuit de (eind) gebruiker. Ik gebruik veel methoden uit de methodiek Design Thinking tijdens projecten. Six Fingers weet wat er nodig is om de pijnpunten als sneeuw voor zon te laten smelten. En deze om te zetten in vernieuwende concepten om samen de WOW factor te bereiken.

Monique van Oosterhout, projectleider en teamcoach bij Siza
Meer over deze quote

Dare to Care Day daagt deelnemers uit van elkaar te leren

Six Fingers stelde voor deze middag een groep van vijftig mensen samen. Onder de aanwezigen vond je medewerkers uit de zorgsector, maar ook relaties van Six Fingers uit andere sectoren. Zo’n mengelmoes aan denkers levert interessante inzichten op. De groep kreeg op drie manieren met het thema ‘nachtzorg’ te maken. Zo lieten wij hen verschillende video-opnames van ons eigen onderzoek in de nachtzorg zien. En konden de deelnemers bijna letterlijk over de schouder van de nachtverpleegkundigen meekijken. Ook gaven we de aanwezigen de kans om uitgebreid met deskundigen te praten. Dat zijn de zorgmedewerkers zelf, maar ook managers en teamleiders kwamen aan het woord. Al die ervaringen gaven vijftig mensen in een halve dag een heel duidelijk beeld van de pijnpunten in de nachtzorg. De ideale manier om nachtzorg te ervaren en samen te werken aan impactvolle vernieuwingen.

De nachtzorg nabootsen met kartonnen platen en verzonnen profielen

Het meest interessant en inspirerend was misschien wel de experience ronde. Die vond bij Six Fingers op het kantoor plaats. In onze ruimtes hebben wij met kartonnen platen een afdeling van een zorginstelling nagebouwd. In de verschillende kamertjes werden de deelnemers met een verzonnen profiel als ‘patiënten’ of ‘medewerkers’ ondergebracht. Ook werd er een regiecentrale opgericht, waarin geluiden uit slaapkamers de hele nacht beluisterd worden om patiënten in nood op tijd te hulp te kunnen schieten. Daardoor konden de deelnemers echt ervaren hoe nachtzorg functioneert en ontdekken waar de pijnpunten zich bevinden. De Dare to Care Day bracht ons belangrijke inzichten waarmee we nachtzorg op een andere, vernieuwende manier kunnen benaderen.

OOK BENIEUWD WAAR WE SAMEN AAN KUNNEN WERKEN?