Impact maken op steden via social design, Verenigde Naties

Samen met de Verenigde Naties steden gelukkig maken

Steden moeten niet focussen op technologie, maar op geluk

Waar denk jij aan, als je het begrip ‘smart city’ hoort? Technologie voor burgers? Een duurzame stad? Dat is goed mogelijk. Maar als je het ons vraagt, is een stad pas echt ‘smart’ als we veel verder kijken dan begrippen als technologie en duurzaamheid. Een stad moet namelijk alles kunnen bieden om de inwoners gelukkig te kunnen maken. Maar wat beïnvloedt dat geluk? En hoe kun je een stad dan in een succesvolle smart city veranderen? In samenwerking met de Verenigde Naties en tachtig vertegenwoordigers uit verschillende landen boog Six Fingers zich in Barcelona over dit vraagstuk. Daar ontdekten wij dat iedere stad iets anders nodig heeft om het levensgeluk van de inwoner te kunnen verbeteren.

De resultaten

Problemen helder in kaart

Enthousiasme in grote groep

Mind-shifts

Six Fingers voegde waardevolle kennis en dynamiek toe aan het debat over steden wat we wereldwijd voeren. 

Het Six Fingers-team richtte zich op de vroege stadia van ontwerpdenken, waarbij empathisch kernproblemen binnen steden werden geïdentificeerd. Het was erg goed dat continue werd uitgedaagd niet naar oplossingen op oppervlakteniveau te springen voordat het probleem volledig werd begrepen. De workshops werden zeer goed ontvangen. De deelnemers namen zeer actief deel aan het analyseproces gebaseerd op de steden waarin ze leven, van Lima tot Wenen. Zelfs tot ver na de sessies werd het debat levendig voortgezet. Six Fingers voegde waardevolle kennis en dynamiek toe aan het debat over steden wat we wereldwijd voeren. 

Rosa Suriñach, Coordinator, Partnerships, Advocacy & Outreach Urban Resilience Programme, UN
Meer over deze quote

Barcelona Resilience Week: samen op zoek naar veerkracht

Six Fingers is dol op Barcelona: de stad is namelijk een voorloper op het gebied van social design. Het is daarom ook niet gek dat de Verenigde Naties Barcelona koos als host voor haar Resilicience Week. Tijdens deze bijeenkomst staat het begrip resilience centraal: hoe kunnen we steden en mensen meer veerkracht geven, zodat zij zelf actie kunnen ondernemen om naar geluk te streven? Samen met tachtig beleidsmakers, die speciaal door de VN naar Barcelona zijn gehaald, bogen wij ons over dit vraagstuk. Daarvoor moesten wij eerst onderzoeken wat mensen nou gelukkig maakt in een stad. Kortom: hoe een stad écht smart kan zijn. Want levensgeluk, dat is het meest belangrijk. Zowel voor de inwoner als voor de stad zelf: met gelukkige inwoners kan een stad namelijk beter concurreren met andere steden.

Six Fingers Spanje organiseerde hands-on workshops, die een originele aanpak boden om slimme en veerkrachtige steden te bouwen. Rob Adams en Boyd Cohen introduceerden hun idee om design thinking toe te passen op het creëren van slimme steden, via hun Happy Citizen Design hexagon (www.happycitizendesign.com). De diverse en internationale deelnemers werkten in teams om de inzichten uit het hexagon toe te passen. Continue vanuit burgerperspectief om zo anders te kijken naar uitdagingen waarmee stadsbewoners over de hele wereld worden geconfronteerd, zoals mobiliteit, het creëren van  meer groene ruimtes en wonen.

Design thinking waarin de focus op de pijnen van de inwoner ligt

Six Fingers ontwikkelde het Happy Citizen Hexagon om een nieuwe, vooruitstrevende manier van design thinking op steden toe te passen. Binnen dit hexagon vind je de factoren die geluk in een stad bepalen. Samen met de uitgenodigde beleidsverantwoordelijken onderzochten wij welke experimenten we per stad konden opstarten om de problemen te tackelen. Elke stad is immers anders. In Lima is de factor openbare veiligheid bijvoorbeeld een groter probleem dan in Den Haag, daar is het verkeer juist voor veel inwoners een doorn in het oog.

Dankzij het hexagon konden wij onderzoeken met welke verschillende issues steden te maken hebben. Nu kunnen gericht projecten opgestart worden om geluk te vergroten en ongeluk te verminderen. De Resilicience Week en onze bijeenkomst leerden ons dat beleidsmakers en stadsarchitecten te weinig vanuit de pijnen van de mensen in een stad denken. Six Fingers wil daarom deze nieuwe manier van design thinking verspreiden. Steden moeten geen oplossingen bedenken vanuit het perspectief van de beleidsmakers, maar vanuit de inwoners. Zij moeten daar immers hun geluk vinden. En dat lijkt een open deur wellicht, maar toch staat deze nog vaak dicht en weten steden niet hoe daadwerkelijk vanuit het mensperspectief te ontwikkelen.

Meer weten over Happy Citizen Design?