Een eigenwijze kijk op technologie

 

Technologie is overal om ons heen. De laatste jaren is de ontwikkeling exponentieel en kom je het overal tegen, of je dit nu wil of niet. Alles is tegenwoordig “connected”. We werken steeds vaker vanuit huis, zien dat onze huishoudproducten aan het internet worden gehangen en wanneer je even boodschappen gaat doen in de supermarkt reken je deze gewoon zelf af. Zonder dat we het zelf in de gaten hebben zijn we onderdeel geworden van grote ‘digitale ecosystemen’. Clusters bedrijven van soms wel 1.000 of meer die allen een rol vervullen in jouw digitale omgeving om zo waarde toe te kunnen voegen. Het leven wat mooier te maken of een positieve impact te hebben op grote maatschappelijke uitdagingen zoals eenzaamheid, mobiliteit en duurzaamheid.

Deze digitale ontwikkelingen en het ontstaan van deze ecosystemen kunnen voor jouw organisatie verrijkend, ontwrichtend en/of kansrijk zijn. Het is geëvalueerd tot het belangrijkste onderdeel van een duurzame bedrijfsstrategie. Wat opvalt aan succesvolle bedrijven is dat ze continu hun blik op de horizon richten en kijken of er nieuwe digitale ontwikkelingen zijn die hen concurrentievoordeel oplevert.

Daarom willen we technologie extra aandacht geven binnen Six Fingers en is Six Fingers Tech ontstaan. We zien namelijk dat steeds meer organisaties onderzoeken of er valt samen te werken met partners in bestaande of nieuwe digitale ecosystemen die zijn ontstaan dankzij de uitstekende interconnectiviteit. Van overheden en non-profit organisaties tot complementaire corporates. Er bestaan zelfs pre-competitieve samenwerkingsverbanden tussen “frenemies”. Er zijn kansen in overvloed om samen te werken met partners waar dan ook ter wereld, maar vanwege de omvang is het erg moeilijk om het goede te doen.

Zo kun je nadenken of een uitvaartverzekeraar zich kan onderscheiden door iets te doen met digitale identiteit? Kan een luchtvaartmaatschappij efficiënter vliegen door gebruik van AI? Of, als je kijkt naar de evolutie van het internet, is er dan een business case voor een Internet Exchange binnen het digitale (logistieke) ecosysteem van pakketbezorging? Het antwoord hierop is ja! En niet alleen in economische zin maar ook in maatschappelijke zin.

Zo heeft een autofabrikant van elektrische auto’s een grote impact op de energietransitie en zal het met andere partners moeten samenwerken om hun product en de ervaring ervan hoog te houden. Had een lampenfabrikant 15 jaar geleden nooit gedacht dat het een internetverbinding nodig had om lampen te kunnen bedienen via je telefoon en leven we over een aantal jaar misschien ook wel in een volledig digitaal ecosysteem, de zogenaamde metaverse.

Als je het internet afstruint naar digitale ecosystemen dan stuit je op landscapes die zijn georganiseerd op basis van technologie zoals AI of IOT, op basis van functie zoals HRM en Finance of op basis van Industrie zoals Bouw of Gaming. Sommige van die digitale ecosystemen bevatten meer dan duizend bedrijven waarvan de meesten volkomen onbekend zijn. Geen idee wat ze doen, waar ze zitten, of wat is hun toegevoegde waarde is. Maar dat ze waarde toevoegen voor de eindgebruiker is evident, ze zijn namelijk onderdeel van het ecosysteem en vervullen daar ook hun rol in.

Digitale ecosystemen klinken kansrijk maar als je eenmaal hun bestaan en omvang tot je hebt genomen dan leidt dat tot vragen zoals:

  • In welke voor ons onbekende digitale ecosystemen zit de marktleider in onze sector?
  • Zouden we zelf een rol kunnen vervullen in een ander digitaal ecosysteem?
  • Worden we misschien een toekomstig slachtoffer van digitale disruptie?

Vragen die wij regelmatig tegenkomen en een eigenwijs antwoord verdienen. Zo hielpen wij een zorgverzekeraar die een voortrekkersrol neemt in het veilig samenbrengen van medische dossiers en data die voortvloeit uit smartwatches en smartphones bewijst niet alleen de gezondheid van het individu een dienst maar zal ook zijn uitgaven significant terugdringen!

En dachten we na dat het mooi zou zijn als het ministerie van buitenlandse zaken werk maakt om aan een datacenter in Noorwegen een Nederlandse ambassadestatus toe te kennen dan staat de data in Nederland, wordt er gekoeld aan de koude lucht en staat het op een plek waar een overschot is aan energie.

Mocht jij ook op zoek zijn naar een eigenwijze blik op jouw sector en technologie? Ben je benieuwd in welke ecosystemen jij (on)bewust een rol speelt en wat dit voor jouw bedrijf betekent in de toekomst?

Six Fingers Tech heeft een eigenwijze blik op technologie. Meer weten? Richt je dan tot Bart van Leeuwen of Rick Pijpers.

bart@sixfingers.nl
rick@sixfingers.nl